Extinction Rebellion


Extinction Rebellion (XR) is een activistische grassrootsbeweging. Actief in 54 landen en 631 steden wereldwijd. Extinction Rebellion bestaat uit gewone mensen die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. Met elkaar ondernemen we creatieve en disruptieve acties om deze crisis onder de aandacht te brengen en haar gevolgen te stoppen.

Sinds april 2019 ben ik deel van Extinction Rebellion Nederland. Mijn beslissing om basisinkomen te gaan crowdfunden hing in grote mate samen met de opkomst van Extinction Rebellion. Toen ik meedeed aan mijn eerste XR actie voelde ik: het is nu of nooit. Of we creëren met elkaar een eerlijke en ecologische samenleving. Of het is einde verhaal voor de mensheid op deze planeet. De schaal en ernst van de klimaat- en ecologische crisis geven ons geen andere opties. Voor mij betekent dit dat ik mijn tijd en energie wil kunnen besteden aan het huidige destructieve systeem stoppen en transformeren naar nieuwe, positieve samenlevingsstructuren. Meedoen met Extinction Rebellion is een van de manieren waarop ik hier invulling aan geef.

Ik heb de afgelopen jaren meegedaan aan verschillende XR acties en rebellieweken, ik ben een van de oprichters van XR Landbouw en ik ben deel geweest van verschillende XR NL organisatiecirkels, waaronder politieke strategie, media en de coordinatiecirkel. Momenteel doe ik binnen XR alleen nog acties met een intersectioneel karakter – waarin de verwevenheid van alle strijden voor sociale en ecologische rechtvaardigheid samen komen. En organiseer ik vanuit XR dialoogsessies voor communitybuilding rondom klimaatrechtvaardigheid in NL samen met activisten uit andere bewegingen.

In december 2021 deden we met een groep activisten uit de klimaatbeweging een solidariteitsactie met Kick Out Zwarte Piet. Check hier het persbericht van deze actie: Activisten hangen zwarte Piet is racisme banner op VOC-schip Amsterdam · Extinction Rebellion Nederland


Creative Commons BY-NC-SA 4.0 - GROENE LIEFDE