Over Tosca


Groene Liefde is het platform van Tosca Peschier.

Ik was als kind al gepassioneerd over natuur, schrijven en het begrijpen van de mens.

Ik snapte waarom we in de westerse samenleving zo slecht omgaan met mensen, dieren en de planeet. En om eerlijk te zijn snap ik dat nog steeds niet. Het is me inmiddels wel duidelijk dat er veel diepgewortelde systemen zijn die mensen vasthouden in dysfunctionele patronen. Het patriarchaat, (neo)kolonialisme, kapitalisme, racisme en cisheteronormativiteit zijn diepgewortelde maatschappelijke systemen die mensen van kinds af aan schadelijke ideeën en gedragingen aanleren. Veel mensen herhalen in hun leven deze ideeën en gedragingen zonder te onderzoeken of dit wel is wie ze willen zijn.

Gelukkig is er ook hoop. Er strijden al duizenden jaren mensen om de destructieve samenlevingspatronen van de Westerse cultuur te veranderen. Indigenous people, Zwarte mensen, mensen van kleur, vrouwen, LHBTQI+’ers en economisch benadeelde mensen. Deze mensen zijn veelal uit de geschiedenis zijn geschreven, maar hun levens en werk hebben grote effecten gehad. Ook zijn er vele inheemse en traditionele culturen in het heden en het verleden die wel gezonde samenlevingsmodellen hebben. Mijn doel in het leven is om aan deze historische stromingen bij te dragen. En een druppel in de oceaan te zijn. Zo kunnen we samen compassievolle samenlevingen creëren waarin mensen, dieren, oceanen en bossen weer in harmonie samenleven.

Ik ben sinds mijn 22e als activist en spreker onderdeel van de agro-ecologie beweging. Deze wereldwijde beweging van kleine boeren en activisten strijdt voor eerlijke en ecologische voedsel- en landbouwsystemen. Ik heb een Permaculture Design Certificate en ben initiatiefnemer en voorzitter van PermacultuurCentrum Haarlem. In 2013 en 2014 organiseerde ik in Amsterdam de March Against Monsanto. Dit was een succesvolle demonstratiereeks waar duizenden mensen zich uit spraken tegen de macht van landbouwmultinationals en voor ecologische landbouw. Sinds de opkomst van Extinction Rebellion Nederland in 2019 ben ik op verschillende manieren voor deze beweging actief.

Ik leer veel van mensen met verschillende levenservaringen, van interdisciplinaire kennis en van radicaal-linkse bewegingen. Het meeste wat ik in het schoolsysteem en in traditioneel linkse-witte milieus leerde, moet ik juist weer ontleren om te kunnen zien hoe de werkelijkheid in elkaar zit. Ik ben heel blij dat ik nu als volwassene op mijn eigen manier kan leren vanuit nieuwsgierigheid en intersectionele kennis.

Ik ben nooit fan geweest van de kapitalistische economie. Maar ook ik moest als twintiger werken aan een ‘inkomen en carrière’. Dat heb ik altijd geprobeerd op een eigenzinnige manier te doen. Als trainer werkte ik in Haarlem voor een leiderschapstrainingenbureau en een stadslandbouwstichting. Daarna werkte ik als copywriter en strateeg voor een communicatiebureau voor merken met idealen. Maar mijn pogingen om op een idealistische manier bij te dragen aan de economie vond ik niet succesvol. Ook bedrijven die proberen iets goeds te doen, zijn nog steeds gebonden aan de ongezonde regels en mechanismes van de kapitalistische economie. Mijn gratis werk voor activistische projecten en communitycentra dragen in mijn ogen veel meer bij aan de samenleving.

In een poging een ander economisch model te verkennen, leefde ik daarom van 2019 t/m 2021 volledig van donaties. Ik noemde dit ‘leven in de gifteconomie’ en het ‘crowdfunden van een basisinkomen.’ Zo had ik de tijd om me zo te kunnen richten het opzetten van mijn eigen gratis projecten. Het is een periode waar ik zeer dankbaar voor ben, zeker omdat tientallen mensen me steunden met grote of kleinere donaties! Uiteindelijk bleek het na 2 jaar te lastig om permanent voldoende inkomen te crowdfunden en trok de onvoorspelbaarheid van deze manier van leven een te hoge tol op mijn mentale gezondheid.

Vandaar dat ik vanaf september 2021 weer mijn leefkosten als ZZP’er ga verdienen. En daarnaast gratis mijn projecten met Groene Liefde te blijven doen. Dit geeft mijzelf meer overzicht, stabiliteit en helderheid. Binnenkort kan je mijn zakelijke diensten als tekstschrijver, strateeg en projectmanager op een nieuwe website bekijken. Ik houd dus mijn zakelijke en mijn gratis projecten duidelijk van elkaar gescheiden.

Ik ben het nog steeds niet eens met de kapitalistische economie. Ik zie mijn werk als ZZP’er als iets dat ik moet doen om te overleven, omdat ook ik me als individu niet aan het collectieve systeem kan onttrekken. Ik geloof nog steeds dat we samen nieuwe economische systemen moeten creëren. Ik focus veel van mijn tijd en aandacht op bijdragen aan bewegingen die daarvoor strijden. Het is essentieel dat we onze geldcreatiesystemen en onze economische structuren veranderen. Ieder mens heeft recht op alle levensbehoeften. Gratis. Het is mogelijk om onze economie (onze gezamenlijke activiteiten) zo te organiseren dat iedereen gratis kan wonen, eten, reizen, leren en leven. Vele samenlevingsvormen uit heden en verleden laten zien dat dit kan. Denk aan duizenden Indigenous samenlevingen, paleolithische samenlevingen en eco-socialistische samenlevingen.

Als je mijn Groene Liefde projecten wil ondersteunen, dan kan je me een donatie geven! Hoe meer donaties ik krijg, hoe meer tijd ik heb om deze gratis projecten te doen!

Creative Commons BY-NC-SA 4.0 - GROENE LIEFDE