Leven in een yurt: hoe doe je dat?
- _at_text januari 29, 2020
- _by_text Tosca
- _in_text Blog
0
Deze winter verbleven mijn vriend en ik in een yurt in de Achterhoek. Na de eerste nacht wisten we allebei meteen…. zo willen wij ook leven! Het is heerlijk om altijd de bomen, de wind en de vogels te kunnen horen. Je eigen hout te hakken en vuur te maken. En in een prachtige ronde ruimte te leven.
Maar hoe doe je dat eigenlijk: wonen in een yurt in Nederland? Officieel kan dat niet 😉 Want een yurt is een woonvorm die niet officieel door de Nederlandse overheid wordt erkend. Toch zijn er wel mogelijkheden om in een yurt te leven en verblijven. Wij kregen tips en tricks van mensen die dit al langer in Nederland doen. Kort gezegd komt het erop neer dat veel gemeentes een yurt gedogen. Zolang een stuk land een woonbestemming heeft en de eigenaar het toestaat, mag je daar rustig een yurt opzetten. En als jij regelmatig in de yurt verblijft maar je er niet inschrijft, dan vinden de meeste gemeentes het oké. Belangrijkste is dat de buren er geen last van hebben. Kortom het is een verblijfsvorm die is gebaseerd op vertrouwen en gemeenschap.
En dan de yurt zelf, hoe kom je daaraan? Wij hadden het geluk dat we op het Hof van Moeder Aarde een tweedehands yurt van Nooitmeerhaast konden kopen. Dit Nederlandse bedrijf maakt de beste kwaliteit woonyurts, met hout en tentdoeken die speciaal geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat! Bij ons is het klimaat namelijk erg vochtig, terwijl het in Mongolië juist zeer droog is. Vandaar dat een lichte aanpassing van de traditionele tenten handig is en de levensduur verlengd. De yurts van Nooitmeerhaast zijn wat duurder dan degenen die direct uit Mongolië geïmporteerd worden, maar zeker als je er in wilt wonen dan is dat prijsverschil absoluut de moeite waard!

De tent waar we in gaan wonen heet eigenlijk een Ger. De plek waar je hem neerzet heet yurt (letterlijk: een plekje op Moeder Aarde). Maar waar zou ons plekje op Moeder Aarde zijn? Als digitale nomaden maakten we een Facebookbericht met daarin wat we zochten én wat we te bieden hebben. Dat is dan ook direct de belangrijkste tip voor mensen die ook op deze manier willen gaan leven: communiceer niet alleen wat je wilt krijgen maar ook wat je kan geven! Het leven is immers een uitwisseling. Bedenk wat bij jou past en wat je graag wilt geven. Wij willen bijvoorbeeld graag helpen met het beheren en mooier maken van het stukje land door het creëren van een groente-, kruiden en insectentuin!
Ook bieden we uiteraard een passende financiële vergoeding aan de mensen op wiens land we staan. Als richtlijn daarvoor kan je het beste de maandelijkse prijs van een seizoensplaats op een mooie camping nemen. Een ander belangrijk aspect is de duur van je verblijf. Wij kozen ervoor om in eerste instantie een plek voor één jaar te zoeken. Dit maakt het voor eigenaren van een plek ook makkelijker, je zit immers niet eindeloos aan elkaar vast. Bovendien is een yurt een nomadentent en bedoelt om te verplaatsen! Op de langere termijn zoeken we een plek waar we langer kunnen blijven om een landschapsherstelproject én duurzaamheidscentrum te starten. Maar dat is een trajecten met een langere voorbereidingstijd.
Ons Facebookbericht over onze yurt werd maar liefst 138 keer gedeeld. Al snel stroomden er berichtjes binnen van mensen uit het hele land. We kregen meer dan 15 (!) berichten van mensen die plek hadden en geïnteresseerd waren. Heel bijzonder om te ervaren dat ook in deze moderne tijd mensen zo open staan om hun stukje land te delen met mensen die ze nog niet kennen! Het laat zien dat we veel meer verbonden zijn met elkaar dan we denken.
We zijn uiteindelijk op twee prachtige plekken in het land langs geweest om kennis te maken. Een bijzondere ervaring om ergens naartoe te gaan met het idee dat je daar misschien gaat verblijven voor 1 jaar! En het is hartverwarmend om te merken hoe snel je verbinding kan maken met mensen die je pas net kent. We hebben inmiddels besloten op welke plek we gaan staan komend jaar. Een tipje van de sluier…. het is in de provincie Friesland!. Vanaf eind maart zetten we daar onze eigen yurt op!