Op avontuur in een yurt
- Op November 02, 2019
- Door Tosca
- In Blog
0

Mijn vriend en ik gaan deze winter op avontuur! We gaan 3 maanden in een yurt verblijven in de Achterhoek. Om te ontdekken of we ook zelf op deze manier willen gaan leven. Back to basics met hout hakken, vuur aanmaken en stiekem gewoon stopcontacten. De yurt staat namelijk op de minicamping van een eco-community.
Het lijkt mij al jaren fantastisch om meer buiten te wonen in een simpel huis. Maar hoe dan? Een roundhouse, tiny house, pipowagen….. Mijn vriend en ik hebben alle opties voorbij laten komen het afgelopen jaar. Overal zijn voor en nadelen. Je eigen roundhouse bouwen vereist veel kennis+ervaring én je hebt een vaste plek nodig. Een tiny house is behoorlijk duur en stiekem vind ik het ook net iets te hip. Een pipowagen lijkt mijn vriend prachtig maar vind ik te benauwend 😉 Ineens herinnerde ik me een diepe droom: leven in een yurt! Een ronde ruimte met houtkachel waar je de geluiden van de wind, de regen en de vogels hoort. Maar is een yurt wel geschikt voor het NL klimaat?

De Yurt heet eigenlijk een Ger en komt uit Mongolië. Op de droge, gure steppes staan daar al duizenden jaren deze prachtige nomadententen. De Ger’s worden door families in de dorpen zelf gebouwd en zijn ingebed in de cultuur en het landschap. Maar door de globalisering zijn we in een rap tempo dingen van andere culturen gaan overnemen. Onder de naam yurt is deze nomadentent tegenwoordig overal ter wereld te vinden. Om activiteiten in te organiseren, in te kamperen of in te wonen. Het woord yurt is trouwens een vertaalfout van de Russen. In het Mongools is yurt het woord voor de ‘plek op moeder Aarde’ waar je de Ger neerzet.
Ger’s zijn gemaakt voor het gure en droge steppen-klimaat van Mongolië. Maar wij leven in een vochtig zeeklimaat. Bovendien is het stoken van hout ook niet zo ecologisch verantwoord. In mijn hoofd had ik deze woonvorm dus jaren geleden al afgeschreven. Totdat ik ontdekte dat er ook yurts van Nederlandse makelaardij zijn. Nomadententen die geïnspireerd zijn op de Ger maar gemaakt van hout dat geschikt is voor het NL klimaat en doeken die ook hier beter beschermen. Inmiddels ben ik me ook meer gaan verdiepen in bosbouw. En voel ik me zekerder dat je op kleine, ecologische schaal hout kan verbouwen en daarmee zelfs een bos rijker kan maken.

Toen kwam de mogelijkheid voorbij om 3 maanden in een yurt van kennissen te verblijven! Deze winter gaan we dus uitproberen of leven in een yurt iets voor ons is. Een houtkachel houdt deze ruimte met gemak warm (en ja al je ‘s ochtends je bed uit komt is het waarschijnlijk heel koud). Ik kijk zeer uit naar leven in één overzichtelijke ruimte, heerlijk met opruimen! En we gaan eindelijk meer buiten wonen. Wel een eindje verderop in Nederland, dus dat is ook een leuk avontuur.
Ik ga onze tijd in de yurt ook gebruiken als een winter schrijf retraite. Aan het einde van de winter wil ik een aantal ‘foundational essays’ geschreven hebben over landschapsherstel, directe democratie, vrij onderwijs, ecologische landbouw en geldcreatie. In het voorjaar ga ik dan talks en trainingen houden over deze onderwerpen. Kortom een ritme dat fijn meebeweegt met de seizoenen!
Ik zal op Instagram en Facebook posten over onze yurtavonturen!
Ps. Verwacht ook foto’s van houten lepels die ik tegenwoordig zelf maak 😉 Dit is een traditie die wel uit ons deel van de wereld komt, vroeger maakte iedereen in Europa zijn eigen houten lepels. In Nederland is dit in de vergetelheid geraakt maar inmiddels via Scandinavisch en Engels woodwork weer hier beland!