Training Ecologisch Leven


De thema’s uit deze trainingen hebben we online vormgeven in de Training Nieuwe Samenlevingsvormen. Deze start op 11 mei 2020 en is voor mensen van alle leeftijden. Doe vooral mee aan deze online versie. Het is een mooie voorbereiding op de live training Ecologisch Leven voor jongvolwassenen!

**Vanwege de coronacrisis kon de training Ecologisch Leven in voorjaar van 2020 helaas niet doorgaan. We hopen dat we in het najaar van 2020 de training opnieuw kunnen aanbieden.**

Interesse? Stuur een mailtje naar toscapeschier@protonmail.com om aan te geven dat je op de hoogte wilt blijven. Let op: deze training is voor jongvolwassenen tussen de 18 en 32 jaar.

Live Training Ecologisch Leven (najaar 2020)

Hoe leef je binnen de grenzen van de planeet? En draag je bij aan de bescherming en het herstel van de natuur die de basis van al het leven is? Terwijl je doet wat je leuk vindt én ook nog eens daarmee in je levensonderhoud kan voorzien. 

Voor alle twintigers die zich dit weleens afvragen… wij hebben er een training over gemaakt! Het is een reis door ervaringen van het leven zelf die je helpt om richting te vinden op deze vlakken.

De training Ecologisch Leven geeft aanknopingspunten voor verschillende interesses en werkvelden. Of je nu vanuit activisme, communicatie, politiek, landbouw, natuurherstel, religie, onderwijs, economie of iets anders wil werken aan een betere samenleving. In deze training ga je met een groep mensen op avontuur om te ontdekken hoe jij met jouw unieke talenten, competenties én valkuilen onze gezamenlijke toekomst kan vormgeven.


Opzet van de training
De training combineert praktische vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en visionaire verhalen voor een nieuwe samenleving.

  • Je werkt mee op het PermacultuurCentrum, een bloeiende community-tuin in het centrum van Haarlem. Je leert over het zelf verbouwen van kruiden en groenten en het onderhouden van bomen en struik.

  • Je zet zelf een project op, op het PermacultuurCentrum. Wat? Dat hangt af van jouw interesses en die van de groep. Voorbeelden zijn: een composttoilet bouwen, planten opkweken, een watersysteem in de kas ontwerpen en bouwen, ervaringskennis van wilde planten en kruiden opdoen, ecologisch onderzoek doen of verhalen schrijven voor de website / social media.

  • Je ontdekt hoe de mythische Reis van de Held toepasbaar is op jouw leven! Aan de hand van een uitgebreide kaart over de menselijke ervaring ga je kijken waar je vandaan komt, welke cycli je al hebt doorlopen in je leven en waar je nu naartoe wil groeien. Dit geeft inzicht in jouw persoonlijke ontwikkeling én geeft richting voor opleidingen en werk.

  • Je ontdekt verbindende en vernieuwende verhalen over de mogelijkheden van een transformatie van onze samenleving. Ontdek ‘best practices’ van over de hele wereld op het gebied van onderwijs, geld, democratie, landbouw, rechten en meer.

  • Je leert over ecologische landbouw en voedsel. Waar komt jouw voedsel vandaan, hoe kan je zelf een deel van je voedsel groeien, waar kan je het beste je eten halen, hoe eet je met de seizoenen mee en hoe bewaar je voedsel? We maken excursies naar verschillende pionierende landbouwprojecten in Nederland.

  • Je krijgt coaching en advies over hoe jij jouw talenten in de wereld kan zetten. Hoe vind je een opleiding of baan die bij jou past én de samenleving op een structurele manier verandert? Hoe verdien je geld met de passies die je hebt? Of kies je voor een andere inkomensconstructie?


Voor wie?
Deze training Ecologische Leven is voor jongvolwassenen tussen de 18 en 32 jaar. Het is voor iedereen die voelt dat we NU anders kunnen en moeten gaan leven op deze planeet, maar zoekt naar manieren om dit in de praktijk te brengen. De training gaat verder dan alleen bezig zijn met duurzaamheid. We zoeken naar manieren om de samenleving structureel te transformeren vanuit de principes van de natuur. Maar wel op een manier die aansluit bij waar jij nu bent én die je helpt om alle persoonlijke en professionele uitdagingen als twintiger te navigeren. Het maakt niet uit welk ‘opleidingsniveau’ je hebt of waar je werkt: iedereen is welkom in deze training!

In de training maken we gebruik van de principes van natuurlijk leren en democratische scholen. Dat betekent dat we een programma aanbieden, maar tegelijkertijd de training samen vormgeven. De focus van de trainingsdagen passen we aan aan wat de groep graag wil leren. We wisselen verhalen en informatie uit, maar leren ook vooral aan de hand van ervaringen en ontdekkingstochten. Er is een fijne afwisseling tussen hoofd, hart en handen!


Data en locatie
De training bestaat uit 12 vrijdagen.

De tijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn 4 dagen met aangepaste tijden van 12.00 tot 21.00 uur. Op deze dagen gaan we samen avondeten en een film kijken.

*Vanwege de huidige maatregelen rond de corona crisis, gaan we de training opnieuw plannen in het najaar van 2020. Precieze data volgen zodra er meer bekend is over de maatregelen in deze periode.

Stuur een mailtje naar toscapeschier@protonmail als je op de hoogte wil blijven.


De locatie is PermacultuurCentrum Haarlem. Hier hebben we een grote tuin en een kas met woonkamer en keuken tot onze beschikking. Met elkaar vormen we tijdens deze 3 maanden een community waarin we samen ervaren, leren, eten en elkaar steunen. Er zullen ook een aantal dagen zijn dat jullie als groep zonder trainers op het Centrum aanwezig zijn zodat je vrij kan werken aan eigen projecten en meer je eigen pad kan vinden.

We maken deel uit van de bredere community op het PermacultuurCentrum, die bestaat allerlei mensen uit de regio Haarlem van jong tot oud. We helpen met werkzaamheden op het centrum en je kan ook deelnemen aan andere activiteiten die op het PermacultuurCentrum plaats vinden. Zo zijn we ook verbonden met de wijsheid van oudere en jongere generaties! 


Prijs

De kosten voor de training zijn 150,- euro incl btw.
– Het is voor een trainingstraject van 3 maanden en komt neer op 12,50 euro per dag.
– 12 x lunch inbegrepen en 4 x avondeten.

De reden dat we deze training zo betaalbaar kunnen aanbieden is dat Tosca leeft van een basisinkomen en we de locatie gratis kunnen gebruiken omdat we ook meehelpen op het PermacultuurCentrum. Wat je betaalt zijn de kosten van het eten en een vergoeding voor Jelle als trainer. We maken twee keer een excursie naar een ecologische landbouwproject. De reiskosten voor deze excursie zitten *niet* in de prijs inbegrepen. 

Mocht deze prijs toch te hoog zijn voor jouw budget, maar wil je wel heel graag meedoen. Stuur ons dan een mailtje en dan kijken we of we op een andere manier iets kunnen regelen.

Aanmelden
We hebben ruimte voor 8 deelnemers in deze training. Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar toscapeschier@protonmail.com en vertel kort: 

  • Waarom je mee wil doen aan deze training
  • Wat je nu doet in je leven
  • Wat je hoopt in deze training te leren


Trainers 
De Training Ecologisch Leven wordt gegeven door Tosca Peschier en Jelle de Graaf. Zij combineren in deze training hun ervaringen op het gebied van educatie, communicatie, jongerenwerk, coaching en duurzaamheid. Tosca & Jelle hebben sinds 2 jaar ook een relatie en wonen samen in een yurt in Friesland.

Tosca (29) is activist en schrijfster. Ze raakte als student geïnspireerd door het leven in ecovillages, organiseerde demonstraties tegen landbouwmultinationals en is initiatiefnemer en voorzitter van PermacultuurCentrum Haarlem. Ze heeft geschiedenis en communicatiewetenschappen gestudeerd en bij een leiderschapstrainingenbureau en een duurzaam reclamebureau gewerkt. In juni 2019 heeft ze besloten om zich volledig te richten op het ondersteunen van pioniersprojecten als schrijfster en activist. Tosca crowdfundt haar eigen basisinkomen zodat ze alles wat ze doet gratis kan aanbieden en zoveel mogelijk mensen kan bereiken. Ze is onderdeel van verschillende bewegingen waaronder Embassy of the Earth en Extinction Rebellion. 

Jelle de Graaf (31) is politiek activist, landbouwvernieuwer en jongerenwerker. Op zijn 25e werd hij gekozen in de deelraad van Amsterdam West, waar hij zich inzette voor alternatieve vormen van democratie. Daarnaast werkte hij als jongerenwerker in Vrijburg, een unieke vrijplaats voor jongeren. Als woordvoerder klimaat, duurzaamheid en voedsel voor de gemeenteraadsfractie van Amsterdam BIJ1 zette hij zijn politieke missie voort. Op dit moment is Jelle de Warmonderhof, een opleiding tot biologische boer, aan het afronden en volgt hij de jaaropleiding Permacultuur. Hij werkt als zelfstandige op het gebied van voedsel, communicatie en politiek beleid en is actief voor Extinction Rebellion.

© 2019 - GROENE LIEFDE
Menu