Extinction Rebellion


Extinction Rebellion (XR) is een vernieuwende activistische grassrootsbeweging. Actief in 54 landen en 631 steden wereldwijd. Extinction Rebellion bestaat uit gewone mensen die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. Met elkaar ondernemen we vreedzame, creatieve en disruptieve acties om deze crisis onder de aandacht te brengen en haar gevolgen te stoppen.

Waarom doe ik mee aan XR?
Veel van mijn werk gaat het over positieve oplossingen waarmee we een ecologische samenleving kunnen creëren. Maar die oplossingen werken alleen als we de destructieve werking van het huidige systeem stoppen. Voor mij is het dus niet of/of maar en/en. Ik maak mensen bewust van de weeffouten in het huidige systeem EN laat zien welke positieve oplossingen er zijn. Het hangt met elkaar samen.

Mijn beslissing om van een basisinkomen te gaan leven hangt in grote mate samen met de opkomst van Extinction Rebellion. Toen ik meedeed aan mijn eerste XR actie voelde ik: het is nu of nooit. Of we creëren met elkaar een eerlijke en duurzame samenleving. Of het is einde verhaal voor de mensheid op deze planeet. De schaal en ernst van de klimaat- en ecologische crisis geven ons geen andere opties. Voor mij betekent dit dat ik al mijn tijd en energie wil kunnen besteden aan het huidige systeem ontregelen én positieve oplossingen verspreiden. Bijdragen aan Extinction Rebellion is een van de manieren waarop ik hier invulling aan geef.

Acties
In het voorjaar van 2019 nam ik deel aan de Swarming actie van XR in Amsterdam. We blokkeerden met kleine groepjes voor 7 minuten een kruispunt om de klimaat- en ecologische crisis onder de aandacht te brengen. In deze blog kan je lezen over mijn belevenissen.

In oktober 2019 was Rebel Without Borders (RWB). Een internationale actieweek waarbij Extinction Rebellion NL de stadhouderskade in Amsterdam blokkeerde. In de daarop volgende dagen werden ook ABN Amro en Vattenfall bezet en organiseerden we informatie-events, wellbeing spaces en people assemblies. Als klap op de vuurpijl werd op zaterdag de Blauwbrug in Amsterdam bezet. Binnenkort schrijf ik een blog over de prachtige dingen die ik heb meegemaakt in de RWB week. In het nieuws zijn vaak de dappere mensen in een bezetting te zien. Maar daaromheen zijn teams van mensen die zich bezig houden met arrestee support, wellbeing en regenerative culture. Het is prachtig om te zien dat XR echt een nieuwe cultuur heeft waarin zorg voor jezelf, voor elkaar en voor de planeet centraal staan. We laten zien dat het écht anders kan!

Wat wil XR bereiken?

Extinction Rebellion heeft 3 eisen:

1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.

2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.

3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Zoals je ziet gaan deze eisen ook over het opnieuw uitvinden en verder ontwikkelen van onze democratie. Dit is iets wat ik heel belangrijk vind en waar ik graag aan bij draag. De komende tijd ga ik deelnemen aan een cirkel binnen XR die zich hiermee bezig houdt. Vanuit daar worden ook people’s assemblies over verschillende onderwerpen georganiseerd. We gaan laten zien dat burgers met elkaar in staat zijn om op een eerlijke manier tot oplossingen te komen die voor ons allemaal werken!

Een urgente boodschap én een liefdevolle cultuur. Het gaat samen!
Foto: John Akerman Özgüç

© 2019 - GROENE LIEFDE
Menu