Thema’s


Ik schrijf artikelen over verschillende gebieden in de samenleving. In het systeem waarin we leven hangt immers alles met elkaar samen. Dat is een uitdaging, want het kapitalisme veranderen betekent dus de samenleving transformeren op alle gebieden. Maar het is ook een kans. Want op al die gebieden zijn pioniers aan het werk. En omdat alles samenhangt leidt een doorbraak op één punt ook tot doorbraken op andere gebieden.

Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als we Ecocide Law invoeren als vijfde internationale misdaad in het statuut van Rome? Dan kunnen we overheden en multinationals juridisch verantwoordelijkheid houden voor de schade die ze toebrengen aan ecosystemen. Dat zou in één klap het hele verdienmodel van onze economie veranderen.

Waarom verwoesten we eigenlijk ecosystemen? Omdat het geld opbrengt. Dat is dan ook meteen de enige reden. Want eigenlijk willen we natuurlijk het liefst een schone, gezonde en mooie leefomgeving voor mens, dier en plant. Waarom maken we dan niet een geldsysteem dat daarop gebaseerd is? Een systeem waarin meer geld verdienen automatisch betekent dat de aarde rijker, gezonder, diverser, mooier en liefdevoller wordt. Kan dat dan? Ja natuurlijk. Het geldsysteem zoals het nu werkt, is historisch gezien zo gegroeid, maar het is ook een afspraak. Een conventie. En geen natuurwet. Wij hebben de macht om het te veranderen, en er zijn ook pioniers die daaraan werken. Maar zij hebben de steun nodig van verschillende groepen mensen in de maatschappij om dit te realiseren.

Nieuwe geldsystemen betekent ook out of the box denken. En dat betekent onszelf en onze kinderen op vernieuwende manieren les geven. Op welke waarden baseren we ons geldsysteem dan? Waaraan meten we de welvaart van mens, dier, plant en planeet af? Hoe nemen we daarin de waardes van verschillende wereldbeelden en culturen mee? En hoe creëren we een systeem dat niet top-down werkt, maar vanuit lokale autonomie en internationale samenwerking?

Alles begint met het stellen van de juiste vragen. Maar dat doen we te weinig. Onze media, politici, CEO’s, wetenschappelijke en religieuze autoriteiten: vrijwel iedereen denkt en handelt binnen het bestaande systeem. Terwijl we out of the box moeten denken om tot echte oplossingen te komen. Gelukkig zijn er pioniers die daaraan werken. Hun verhalen en practices zijn te vatten in verbindende visies. Die handvatten bieden om zelf aan de slag te gaan en werkende structuren te verspreiden.

Ik heb natuurlijk niet alle antwoorden. Maar ik kan wel visies en oplossingen schetsen voor dat waar ieder mens op aarde naartoe wil: een eerlijke, gezonde, ecologische, gelukkige samenleving. We kunnen van mening verschillen over hoe we daar komen, maar laten we in ieder geval een gesprek voeren waarin alle mogelijkheden op tafel liggen. Dan komen we vast met elkaar veel verder dan we nu denken!

Op deze site staan momenteel een aantal artikelen en blogs. Schrijven over vernieuwende onderwerpen vergt veel focus en ik ben tegelijkertijd ook bezig met zelf werken aan pioniersprojecten. Om meer aandacht en tijd voor het schrijven vrij te maken, doe ik van november t/m februari een winter-schrijf periode! Ik verblijf dan in een prachtige yurt in de achterhoek en heb tijd om hout te hakken en artikelen te schrijven.

Ik hoop na deze winter op alle onderwerpen (democratie, onderwijs, landbouw, geldsystemen etc.) mooie foundational essays te hebben. In het voorjaar van 2020 ga ik dan ook lezingen en workshops geven rondom deze thema’s. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg me op social media als je op de hoogte wil blijven!

© 2019 - GROENE LIEFDE
Menu